Poniższe rodzaje lodów mogą występować w jednej lodziarni - obok siebie.
Zaznacz produkt, który będzie reprezentatywny dla Twojej lodziarni.
lody tradycyjne
Przez określenie tradycyjne rozumiemy lody, które są produkowane w zakładach rzemieślniczych i sprzedawane na ogół na miejscu, z witryn lub kontuarów.
Podstawowymi surowcami do lodów mlecznych są mleko, śmietanka, cukier, orzechy, kakao oraz różne dodatki i półprodukty. Do lodów owocowych używa się owoców, wody, cukru, koncentratów smakowych i różnych dodatków.
W obu przypadkach najpierw przygotowuje się płynną mieszankę, którą po krótszym lub dłuższym czasie leżakowania (dojrzewania) wlewa się do maszyny do lodów - frezera.
We frezerze mieszanka (z reguły porcja na 1-2 kuwety lodów) jest intensywnie ochładzana i mieszana. Po kilku minutach tworzy się zimna, kremowa masa, którą wykłada się do kuwet, w których lody będą sprzedawane.
Lody po opuszczeniu frezera są nieco za miękkie do sprzedaży, dlatego umieszcza się je na krótko w zamrażarce lub hartowniku, aby je dodatkowo ochłodzić - do momentu, kiedy uzyskają pożądaną konsystencję.
Do sprzedaży potrzebna jest witryna lub kontuar.
lody na patyku
Do lodów na patyku potrzebne są specjalne formy. Formy te napełnia się zwykłymi lodami, najczęściej mlecznymi i wkłada w nie drewniane patyczki.
Można je także przygotować w zwykłej ubijaczce, używając masy zrobionej ze śmietanki i specjalnej bazy.
Napełnione formy umieszcza się w zamrażarce (przy większej produkcji w hartowniku). Kiedy zostaną mocno zmrożone, wyjmuje się z nich lody, które następnie można zanurzyć w płynnej kuwerturze, posypać je krajanką orzechów itp.
Odmianą lodów na patyku jest ich prostsza wersja - lizaki lodowe. Tych nie robi się z lodów, lecz z płynnej mieszanki, którą wlewa się do form i zamraża w zamrażarce lub hartowniku. Lizaki, w odróżnieniu od lodów nie są napowietrzone. Mieszankę do nich robi się na ogół z soków owocowych, cukru i bazy proszkowej, można także użyć gotowych półproduktów do lodów.
Lody na patyku można sprzedawać ze zwykłej zamrażarki skrzyniowej (najtańsze rozwiązanie). Można także użyć typowej witryny lodziarskiej wyposażonej w specjalne tacki o wymiarach takich jak kuwety do lodów.
Do sprzedaży będą przydatne pergaminowe torebki i styropianowe pudełka (sprzedaż na wynos).
mrożony jogurt
Jogurteria to od lat modny na całym świecie rodzaj lodziarni, która oferuje mrożony jogurt. Produkt ten powstaje w takich samych maszynach, jak zwykłe lody z automatu. Różnica polega na tym, że wszystkie lody w jogurterii mają smak jogurtu lub jogurtu z dodatkami.
Zazwyczaj w jogurterii oferuje się kilka smaków jogurtowych oraz całą gamę dodatków - owoców, bakalii, polew i innych. Dzięki temu klient może sobie sam komponować desery, których liczba jest ograniczona tylko jego wyobraźnią i upodobaniami. W wielu jogurteriach obowiązuje samoobsługa.
Jogurterie to zazwyczaj sieci. W Polsce nie zdobyły szczególnej popularności - być może jest na to za wcześnie, ale ich czas z pewnością nadejdzie.